Railgate Finland Kouvola esillä European Silk Road Summitissa

Hollannin Venlossa järjestetty European Silk Road Summit -tapahtuma 26.-27.11. kokosi yhteen Kiinan ja Euroopan välisen tavarajunaliikenteen merkittävimmät toimijat. Kiinan ja Euroopan välinen raiteilla kulkeva tavaraliikenne kasvaa voimakkaasti, eikä hiljentymistä ole näköpiirissä. Markkinoiden kasvu, sekä idässä että lännessä, lisää tavaraliikenteen tarvetta entisestään.

Suomella ja erityisesti Kouvolalla on kasvavan tavaraliikenteen kannalta valoisa tulevaisuus. Sekä Eurooppa että Aasia ovat riippuvaisia toimivasta logistiikasta. Kouvolalla on tässä tapauksessa osaamisen lisäksi maantieteellisesti hyvä positio. Kouvolan etuna on se, että jo tällä hetkellä pystytään vastaanottamaan jorpa 1100 metriä pitkiä junia. Euroopassa liikennöivät junat ovat 600 metriä pitkiä. Uuden teminaalialuen valmistuttua pitkien junien käsittely on entistä kustannustehokkaampaa. 

Kehittämispäällikkö Simo Päivinen esitteli yleisölle EU:n TEN-T verkostoon kuuluvaa Kouvolan logistiikka-aluetta ja vuonna 2022 valmistuvaa intermodaaliterminaalia sekä Railgate Finlandin tarjoamia mahdollisuuksia.

"Reittimme kiinnostaa ja yhteistyötä eri toimijoiden kesken pidetään tärkeänä, tunnelmat ovat positiiviset", kertoi Simo Päivinen.

Pohjoismaisen yhteistyön hengessä Pohjois-Euroopan yhteyttä Kouvolan kautta Aasiaan kulkevaa konttijunayhteyttä esittelivät yhteistyökumppanit Norjasta ja Ruotsista. Railgate Norwayn liiketoiminnan kehittäjä Marie Skavik, Narvikin satamasta ja Railgate Swedenin logistiikka-alan konsultti Micael Blomster, Blomster Consulting Oy:stä. Blomister esitteli tilaisuudessa lohen kuljetetusmahdollisuutta Kiinaan toteamalla, että teknisesti valmiudet ovat jo olemassa, mutta liikenne pääsee käyntiin vasta sitten, kun Venäjä antaa luvan elintarvikkeiden kauttakuljetuksille.

EU:n komissiota edustanut ylijohtaja Maja Bakran Marcich esitti omassa puheenvuorossaan EU:n TEN-T ja Kiinan BRI-verkoston liittämistä yhteiseksi verkostoksi. 

Lue lisää tapahtumasta

 

Kuva: Kouvolan logistiikka-alueen kilpailuetuna on pitkien junien kustannustehokas käsittely.